20 juni: ‘Chagall, de schilder en de liefde’ in de Marekerk

Het Cluster Binnenstad van de Protestantse gemeente te Leiden organiseert op 20 juni in de Marekerk te Leiden een avond met de Vocalgroep Choral. Uitgevoerd wordt ‘Chagall, de schilder en de liefde’. Het programma begint om 20:00 uur, de kerk is open vanaf 19:30 uur. Na de uitvoering is er een buurtborrel met bewoners rond de Hooglandse Kerk en de Marekerk. De toegang is vrij. Om de kosten te dekken wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Vocalgroep Choral is een eigentijdse, hechte en gedreven groep van ongeveer 15 zangers. Zij geven op een unieke en positieve manier vorm en klank aan levensvragen, thema’s en gedachten rond zingeving. De muzikale vertellingen raken op onverwachte momenten, zowel tijdens als na de voorstelling.

‘Chagall, de schilder en de liefde’ is een muzikale raamvertelling over het leven (en de liefdes) van de Joods-Russische schilder Marc Chagall. Rondom één van zijn schilderijen over het Hooglied ontrolt zich het verhaal, dat in woord en zang zijn kleur en kracht krijgt. De tintelende vreugde, verdriet om verlies en scheiding, maar ook de verraste vreugde om op latere leeftijd weer verliefd te zijn, krijgt allemaal een plek. Verder klinken in het verhaal de Joodse wortels van de schilder: het Hooglied, rabbijnse woorden en chassidische legenden. Al met al een onvergetelijk verhaal, dat sterke indrukken achterlaat.

Bas van de Hoeven van de Hervormde Marewijkgemeente vindt het ‘fantastisch dat de Vocalgroep Choral in de intieme sfeer van de Marekerk een uitvoering geeft over Chagall, de schilder en de liefde’. ‘De schilderkunst en de liefde binden en verbinden mensen van alle leeftijden’, zegt Amos Kater van de Leidse Studenten Ekklesia. De voorzitter van de Leidse Binnenstadsgemeente, Cent van Vliet, is enthousiast over de samenwerking tussen de drie geloofsgemeenschappen in de binnenstad in de organisatie van deze muziekavond, waarvoor ook de buurtbewoners zijn uitgenodigd. ‘Er is in dit opzicht een dubbele binding rond een ondubbelzinnig thema’.