Actie Kerkbalans 2019

Blijf op de hoogte van de Actie Kerkbalans 2019 via deze pagina.


Brochure kerkbalans De Verbinding
Brochure kerkbalans Marewijk
Brochure kerkbalans Leidse Binnenstadgemeente
Brochure kerkbalans Leiden Zuid West
Brochure kerkbalans Regenboog19 Januari | Klokluiden voor Kerkbalans

Op zaterdag 19 januari startte de Actie Kerkbalans. Om 13:00 uur werden hierom door het gehele land de kerkklokken geluid. In Leiden werd het startschot dit jaar gegeven in onze kerk. De Protestantse gemeente te Leiden, de rooms-katholieke parochie van de HH. Petrus en Paulus en onze parochie organiseerden gezamenlijk dit evenement in onze stad.

De bekende Leidse schrijver Jeroen Windmeijer, van onder meer het boek “Wegwijzers” (samen met Jos van Duinen) en de serie “De bekentenissen van Petrus”, “Het Pauluslabyrinth” en “Het Pilgrim Fathers Complot”, sprak enkele woorden. Tijdens de zoektocht voor Wegwijzers ontdekte hij de kerk als “ideale minimaatschappij, de kerk als huis. Het zinvol deel uitmaken van een dergelijke gemeenschap heeft allerlei positieve effecten zo blijkt keer op keer uit onderzoek: mensen zijn gelukkiger, voelen zich minder alleen, hebben het gevoel er te mogen zijn, mensen weten zich gezien. Mensen die vaak naar de kerk gaan, doen meer vrijwilligerswerk: ze doen vaker iets voor de medemens, en zetten zich ook vaker in voor scholen of sportverenigingen. Het gaat niet alleen om zelf gezien worden, zelf gekend worden, maar ook om het zien staan van anderen.” Verder benoemde  Windmeijer het belang van de kerk. “Voor iedereen is de kerk op een andere manier van andere waarde, maar voor iedereen hééft ze waarde. Daarom is het belangrijk dat de kerk blijft bestaan, als fysiek gebouw waar mensen kunnen samenkomen, waar ze zich gezien weten en van waaruit ze de wereld tegemoet kunnen treden met liefde en met aandacht.”

Na deze bijdrage spraken ds. Ellis Ezinga en pastoor Helen Gaasbeek een gebed en een reiszegen uit, waarna Jeroen Windmeijer de speciaal opgestelde klok luidde. Na afloop was er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee en speciaal ontworpen gebakjes.

Bron: leiden.okkn.nl
Foto: Pieter Kroonenberg